برنامه كشوري غربالگري هيپوتيروئيدي نوزادي و افزايش گذراي TSH در نوزادان و PKU |
برنامه کشوري غير بالگري کم کاري مادرزادي تيروئيد و افزايشگذاري TSH در نوزادان:
- کم کاري مادرزادي تيروئيد يکي از علل مهم پيشگيري عقب افتادگي ذهني در نوزادان است. انجام غربالگري نوزادان در هر جامعهاي، علاوه بر شناسايي زودرس نوزادان مبتلا به کم:اري و درمان سريع و جلوگيري از بروز عوارض و کاهش آلام خانوادهها، موجب بهدست آوردن اطلاعات مهمي در زمينههاي اپيدولوژي و فيزيوپاتولوژي اين بيماري در آن جامعه ميشود.
بهطور کلي، ميزان بروز بيماري در جهان 1 در 3000 تا 4000 تولد زنده برآورده شده است. غربالگري کمکاري مادرزادي تيرووئيد يکي از برنامههاي طلب پيشگيري است که نسبت هزينه به سود در آن مثبت ميباشد. اکثر نسبتهاي محاسبه شده هزينه به سود بر اساس بار مالي وارده بر جامعه جهت مراقبت از کودکان عقبمانده ذهني برآورده شدهاند. وزارت بهداشت با حمايت مالي پروژههاي پژوهشي در چند دانشگاه علوم پزشکي، زمينه علمي لازم براي طراحي و اجراي برنامه غربالگري کمکاري مادرزادي تيروئيد نمود. پس از آن طي نشستهاي متعدد علمي، برنامهي کشوري به تصويب نهايي رسيد و بهصورت آزمايشي در استانهاي اصفهان، بوشهر، شيراز به اجرا درآمد.
در تيرماه 1384، نتايج پايلوت جمعآوري و مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. در مرداد 1384، برنامه کشوري مورد بازنگري قرار گرفته و در شهريور 1384، براي اجرا در نظام سلامت کشور ادغام شد.
در استان چهارمحال و بختياري برنامه غربالگري از ابتداي سال 1385 رسما به مورد اجرا گذاشته شده است و در حال حاضر نمونهگيري از نوزادان در 3 تا 5 روز اول تولد در کليه خانههاي بهداشتي درماني شهري و روستايي انجام ميگيرد. |
تاریخ به روز رسانی: | 1391/04/07 |
تعداد بازدید: | 10969 |