معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
۱۴۰۳/۱/۹
1395/11/03
همايش كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد در شهركرد برگزار شد

در اين همايش ضمن ارائه گزارش اقدامات صورت گرفته در استان جهت اجراي دستورالعمل زنده گيري و نظارت بر سگ هاي گله و نگهبان، قوانين و مجازات هاي موجود در برخورد با تخلفات صاحبان سگ ها و مراحل اجراي موفق برنامه كنترل سگ­هاي ولگرد و تجربيات برنامه در كشور و كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد در جهان و رهنمودهاي سازمان بهداشت جهاني براي شركت كنندگان تشريح شد.

معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد و رئيس مركز بهداشت استان در حاشيه برگزاري اين همايش،‌ با بيان اينكه بيماري هاري يك بيماري خطرناك و صد درصد كشنده است بر لزوم مراجعه افراد در صورت هرگونه حيوان گزيدگي مشكوك به هاري تاكيد كرد.

دكترعبدالمجيد فدايي افزود: شستشوي سريع و عميق محل زخم، با آب تميز و صابون حداقل به مدت 5 تا 10 دقيقه در ساعات اوليه پس از گزش مهمترين قسمت پيشگيري از ابتلا به هاري مي باشد.

وي با بيان اينكه بيشترين موارد گزيدگي توسط سگ ها مي باشد به افراد توصيه كرد: از نزديك شدن به سگ­ها بپرهيزند و از تحريك سگ ها و گربه ها خودداري نمايند چرا كه شايع ترين موارد حيوان گزيدگي و هاري توسط آنها ايجاد مي شود.

دكتر فدايي تصريح كرد: در صورتي كه افراد از سگ يا گربه نگهداري مي كنند نسبت به واكسينه نمودن آنها اقدام نمايند و در صورتي كه حيوان خانگي توسط حيوان ديگر گزيده شد بايد حتماً به دامپزشك مراجعه نمايند.

رئيس مركز بهداشت استان گفت: بيشترين موارد گزش در مناطق روستايي و توسط سگ هاي نگهبان و گله و خانگي اتفاق مي افتد لذا با قلاده گذاري و مهار سگ ها مي توان از صدمه به مردم و صرف هزينه هاي سنگين براي واكسيناسيون افراد پيشگيري كرد.

معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد و رئيس مركز بهداشت چهارمحال و بختياري گفت: اين استان با سه هزار و 400 مورد گزش رتبه اول حيوان گزيدگي در كشور را دارد.

وي، با بيان اينكه با افزايش موارد گزش احتمال ابتلا و انتقال بيماري هاي مشترك از جمله هاري افزايش مي يابد افزود: تا حد امكان بايد از قرار گرفتن در معرض گزش پرهيز كرد.

وي، بيماري هاري را از جمله بيماري­هايي عنوان كرد كه از طريق گزش حيوان آلوده منتقل مي گردد و ابتلا به اين بيماري خطرناك برابر با مرگ است.

به گفته وي، 90 درصد گزش ها توسط سگ ها و 95 درصد گزش هايي كه توسط سگ ها اتفاق مي افتد توسط سگ هاي خانگي، گله و نگهبان بوده است لذا كاهش موارد گزش مي طلبد مردم و افرادي كه سگ نگهداري مي كنند نسبت به واكسيناسيون و مهار نمودن آن اقدام نمايند.

رئيس مركز بهداشت چهارمحال و بختياري، ‌تعداد مراكز كنترل بيماري هاري در سطح اين استان 37 مورد اعلام كرد و افزود: مردم در صورت گزش توسط حيوانات مي توانند با مراجعه به اين مراكز ضمن واكسيناسيون، تحت مراقبت بهداشتي لازم قرار گيرند.

وي، همكاري مردم براي واكسيناسيون حيوانات خانگي و اقدام براي واكسيناسيون در صورت گزش توسط حيوانات را براي پيشگيري و كنترل بيماري ضروري دانست.

دكتر فدايي، سلامت مردم را در درجه اول اهميت دانست و افزود: همواره آمارهاي قابل توجهي از گزش افراد بويژه در مناطق روستايي توسط سگ،‌ الاغ،‌ راسو،‌ گرگ و ديگر حيوانات گزارش مي شود كه پيشگيري از ابتلا و انتقال بيماري نيازمند حداقل سه نوبت واكسيناسيون فرد گزيده شده دارد.

وي ادامه داد: اين در حالي است كه در صورت تلف شدن حيواني كه فرد را مورد گزش قرار داده است بايد فرد در 5 نوبت واكسن دريافت نمايد و در صورت گزش و ايجاد زخم عميق و يا زخم در ناحيه سر و صورت علاوه بر واكسن، تزريق سرم نيز نياز است.

وي، ميانگين هزينه براي سه نوبت واكسيناسيون هر فرد را 2ميليون ريال اعلام كرد و افزود: اين رقم با در نظر گرفتن سه هزار و 400 مورد گزش به حدود  7 ميليارد ريال در سال مي رسد.

دكتر فدايي در ادامه با اشاره هزينه هاي سنگين واكسيناسيون افرادي كه توسط حيوانات گزيده شده اند افزود: تمامي شهروندان مي توانند با رعايت حقوق حيوانات و ارتقاء سطح آگاهي خود نسبت به نكات ايمني و بهداشتي در برخورد و موارد گزيدگي مي توان با بهره گيري از روش هاي نوين ضمن كمك به حفظ تعادل در طبيعت به ارتقاء سلامت جامعه كمك نمائيم.

وي تصريح كرد: در شهرها شهرداري و در روستاها بخشداري و دهياري ها و در سطح شهرستان­ها فرمانداران متولي بكارگيري روش هاي كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد هستند و سازمان هاي مختلف از جمله دامپزشكي سهم عمده اي در مديريت اين امر ايفا مي نمايند.

وي اضافه كرد: با توجه به حركت از روش هاي سنتي به روش هاي نوين زنده گيري  و ... يك خلاء 6 ماهه در برنامه هاي استاني در كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد ايجاد شده است لذا انتظار مي رود متوليان امر روند تصميم گيري و برنامه ريزي و اجراي برنامه هاي عملياتي در اين زمينه  را تسريع نمايند.

معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد تصريح كرد: با توجه به محدوديت منابع مالي و گستردگي فعاليت ها و اهميت سلامت افراد، همكاري هاي بين بخشي براي مديريت حوزه سلامت ضروري است.

از سال 1390، علي رغم افزايش اقدامات آموزشي و كنترلي، سالانه 10هزار مورد به آمار حيوان گزيدگي ها در كشور افزوده مي شود.

دكتر مهيار منصوري افزود: در سال جاري 170 هزار مورد حيوان گزيدگي از سوي مراكز بهداشتي و درماني گزارش شد كه تمامي افراد حداقل سه نوبت واكسن دريافت نمودند.

وي ادامه داد: اين درحالي است كه  در آمريكا با 4 ميليون مورد حيوان گزيدگي تنها 30هزار نفر واكسن دريافت كرده اند و علت اين اختلاف فاحش آمار به نحوه مديريت واكسيناسيون حيوانات و ايمن سازي سگ ها باز مي گردد كه با صرف هزينه اي بسيار اندك تر از هزينه اي كه براي واكسيناسيون افراد لازم است كنترل بيماري به خوبي در آمريكا صورت مي گيرد.

وي، با بيان اينكه با واكسيناسيون كردن سگ ها عامل بيماري در بدن سگ وجود ندارد كه با گزش با انسان منتقل شود افزود: با واكسيناسيون نمودن سگ هاي منطقه هزينه ها در بخش انساني تا 70 درصد كاهش مي يابد. 

دكتر منصوري، هدف از اجراي برنامه هاي كنترل جمعيت سگ­هاي ولگرد را ‌رعايت اخلاق و حقوق حيوانات با ارتقاء فرهنگ و توجه به آموزش هاي ديني و آئين اسلامي و كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد عنوان كرد.

وي، مهمترين اقدام كنترلي را ارتقاء فرهنگ و افزايش سطح آگاهي افراد در خصوص نحوه پيشگيري از گزش و روش كنترل و پيشگيري بيماري دانست.

وي با بيان اينكه سگ ها با اهلي نمودن نژادهاي خاصي از گرگ ها و با اهداف شكار و حفاظت و نگهباني توسط انسان ها زاد و ولد يافته اند افزود: هم اكنون قريي به به 400 گونه سگ در جهان وجود دارد كه انسان ها بلحاظ اخلاقي و شرعي و بر اساس قوانين حقوق حيوانات نسبت به آنها مسئول هستند.

دكتر منصوري تصريح كرد: كشتار و رفتار غير انساني با سگ ها بحران هاي كوتاه مدت و بلند مدتي را در پي خواهد داشت كه تاثير بر روحيه افراد بويژه كودكان و افزايش رفتار خشونت آميز و رسانه اي شدن موضوع و ايجاد افكار منفي در سطح جهان نسبت به فرهنگ و برخورد ايرانيان و تداوم چرخه توليد و افزايش سگ ها در صورت طي شدن غير اصولي و منطقي كشتار سگ ها علي رغم صرف هزينه و وقت و بكارگيري نيروي انساني فراوان از جمله اين بحران ها است.

به گفته وي،‌ در بلند مدت نيز تحقيقات اخير نشان مي دهد، كشتار سگ ها موجب افزايش استرس در جمعيت سگ هاي مادر و ماده زايي آنها و مراقبت بيشتر از توله هايشان شده در نتيجه جمعيت سگ ها افزايش مي يابد و علي رغم افزايش اقدامات كنترل و كشتار سگ هاي ولگرد جمعيت سگ ها با حجم و سرعت بيشتر جبران مي شود.

 مجري برنامه كنترل سگ هاي ولگرد در تهران گفت: همچنين كشتار بيش از حد سگ ها مي تواند نظم اكوسيستم را دچار اختلال نمايد و در صورت موفق نبودن اقدام براي كشتن سگ­ها و ريختن خون آنها در يك مسافت طولاني محيط مناسب براي كشت انواع باكتري، قارچ و ميكروب ها فراهم و مي تواند منبعي براي شيوع بيماري هاي مختلف شود.

دكتر منصوري، در پايان بر لزوم بكار گيري روش هاي نوين كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد تاكيد كرد و افزود: اجراي طرح جمع آوري توسط ارگان هاي مربوطه پس از تهيه ادوات و انجام اقدامات عقيم سازي و واكسيناسيون مي تواند منجر به نتايج بهتري نسبت به روش هاي قديمي كنترل جمعيت سگ هاي ولگرد شود.

تعداد بازدید:
199
نویسنده:
منبع:
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
آدرس : شهركرد، ميدان انقلاب، معاونت بهداشتي
كدپستي :         تلفن :32224591-038
دور نگار:32224492-038
behdasht@skums.ac.ir
تاریخ بروز رسانی 1403/01/09
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میباشد.
Copyright © 2014 S.K.U.M.S - All rights reserved
A+ A-
Powered by DorsaPortal